Tesla: Rekordné zisky, prioritou humanoidný robot, na aute za 25 000 $ sa nepracuje

3

Tesla prezentovala svoje hospodárske výsledky za Q4/2021 aj celý rok 2021 a predostrela svoje plány na rok 2022. Dosiahla pritom rekordné príjmy a zisky a prekvapila vyhláseniami ohľadom vyvíjaného humanoidného robota Tesla Bot/Optimus, ako aj veľmi očakávaného menšieho a cenovo dostupnejšieho elektromobilu.

Tesla vo svojom stručnom zhrnutí výsledkov za rok 2021 uviedla, že ten bol pre ňu prelomový. Okrem medziročného zvýšenia predaja svojich elektromobilov o 87 % (936 222 dodaných ks) podľa vlastných slov ukázala svetu, že elektromobily sú životaschopné a ziskové. Veď mala dosiahnuť najvyššiu kvartálnu prevádzkovú maržu spomedzi všetkých veľkoobjemových výrobcov áut. A to má dokazovať, že elektromobily môžu byť ziskovejšie ako spaľovacie autá.

Tesla tiež uviedla, že dosiahla čistý zisk 2,3 mld. $ za Q4/2021, resp. 5,5 mld. $ za celý rok 2021, čo sú rekordné hodnoty. A to aj napriek vysokým investíciám vo výške 6,5 mld. $ do výstavby nových tovární a ďalším kapitálovým výdavkom. Taktiež dosiahla rekordné kvartálne príjmy (Q4/2021: 17,7 mld. $) aj celoročné príjmy (2021: takmer 54 mld. $).

„Tesla Bot s väčším potenciálom ako autá“

Tesla predstavila koncept humanoidného robota „Tesla Bot“ v auguste minulého roka. No a aktuálne Elon Musk prekvapil vyhlásením, že prioritou a najdôležitejším produktom, na ktorom pracujú tento rok, je Tesla Bot alias „Optimus„. A dodal, že tento produkt má mať časom väčší potenciál ako biznis s vozidlami, informuje Teslarati.

Musk svoje vyhlásenie vysvetlil tým, že základom ekonomiky je práca a že kapitálové vybavenie je destilovaná práca. A opäť naznačil, že ľudstvo bude mať problém s nedostatkom pracovnej sily. Nie je pritom tomu tak dávno, čo uviedol, že to bude mať na svedomí znižujúca sa pôrodnosť. A Optimus má byť zdá sa riešením. Musk tiež povedal, že prvé zamestnanie si tento humanoidný robot „nájde“ pravdepodobne v rámci tovární spoločnosti Tesla.

„Elektromobil za 25 000 $“ nie je prioritou

Musk sa v krátkosti vyjadril aj k veľmi očakávanému elektromobilu značky Tesla. A to k avizovanému kompaktnému modelu, ktorý má začínať na cene 25 000 $ (bez DPH). „Momentálne nepracujeme na aute za 25 000 $. Ale v určitom bode budeme. Momentálne toho máme na tanieri dosť. Úprimne povedané, príliš veľa,“ uviedol šéf Tesly podľa CNBC. Doterajšie fámy z Číny ohľadom tohto modelu tak zrejme zostávajú len nepodloženými špekuláciami.

SÚVISIACE ČLÁNKY:
Humanoidný robot od Tesly by mohol byť podľa Muska aj dobrým spoločníkom, nielen „pracantom“
Dodávky vylepšenej Tesly Model Y „Made in Europe“ sa očakávajú v marci
Tesla hovorila aj tom, kedy máme očakávať menší elektromobil „za 25 000 $“ a nové štrukturálne batérie

Podporte článok zdieľaním cez:

O autorovi

Vyštudovaný Mediamatik na Žilinskej univerzite a šéfredaktor vášho jedinečného Tesla magazínu. Zaujímam sa o informácie z oblasti elektromobility, IKT, vedy, histórie a technologických inovácií. Okrem sýtenia svojích informačných a znalostných potrieb, športujem, spievam v rockovej kapele a rád chodím do prírody:-) Pripravujem pre Vás aj portál o dopravnom systéme HYPERLOOP. Kontaktovať ma môžete prostredníctvom redakčného emailu redakcia(zav.)teslamagazin.sk | Google+ |

3 komentáre

  1. Ak má TESLA v súčasnosti vysoké zisky, bude môcť v prípade konkurencie znižovať ceny áut bez toho aby sa dostala do finančných problémov.

    Áno, keď sa TESLE darí, a nestíha vyrábať vysokoziskové súčasné modely, tak si nemusí robiť starosti s menšími a lacnejšími modelmi. Je tu tak šanca pre ostatných! …

    Ľudí je na Zemi až-až! Sme preľudnení !!! Málo je a bude však takých čo chcú a vedia pracovať! …. Humanoidné roboty budú vždy konštrukčne najzložitejšie a najdrahšie. Vo výrobe by sa preto mali v prvom rade používať jednoduchšie účelové roboty.

  2. Tesla dokázala, že aj v čase pandémie a problémov v dodávateľských reťazcoch (čipy) vie násobne zvyšovať výrobu a zisk, prekopali operačný systém a nahradili nedostatkové čipy inými, pochválil ich za to aj šéf VW, Giga Freemont je najefektívnejšou automobilovou továrňou v USA – napriek tomu všetkému analytici vyjadrujú obavy o výhľad Tesly, vraj budú pretrvávať problémy s čipmi – následne včera pokles ceny akcie o 11%. Aký výhľad potom majú iné automobilky a vôbec firmy, ktoré výrazne znižovali kvôli čipom výrobu? Nulový? Nebude to nejaké sprisahanie shorterov proti Tesle?

Pridajte komentár